Ezt olvasta már?

0

Vidéken a tanárhiányt mérsékli az online oktatás

Főként a személyes oktatáshoz való hozzáférés, illetve a szabadidő hiánya indítja arra a tanulni vágyókat, hogy az interneten önként képezzék magukat – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Webuni.hu online oktatási platform felméréséből.


hirdetés

A fizikai találkozásokra épülő tanfolyamok szűkös kínálata elsősorban vidéken tereli az online oktatás felé a diákokat, a tanulásra fordítható idő elégtelensége pedig a 28 és 45 év közötti dolgozó családos emberek körében általános. A válaszadóknak több mint a fele idegen nyelvet tanult az interneten, és az online tanulók között jól elkülöníthető csoportot alkotnak a kismamák is.

 

Mindenekelőtt a személyes oktatáshoz való hozzáférés korlátozottsága, illetve a szabadidő szűkössége tereli az online tanulás felé azokat, akik önszántukból képeznék magukat – derült ki az MCC és a Webuni.hu online oktatási platform 600 fő megkérdezésével készített online felméréséből. A fizikai találkozásokra épülő oktatás hiánya miatt főként a kisebb vidéki települések lakói választják az online tanulást, és nagy részük még fizetne is a tananyagokért és a képzésekért. A kevés szabadidő pedig jobbára a 28 és 45 év közötti dolgozó családos embereket készteti az elektronikus tanulásra; ők csak késő este, illetve korán reggel, a munkába indulás előtt tudnak időt fordítani arra, hogy képezzék magukat.

„Az internetes oktatás jelentősége abban áll, hogy általa áthidalhatóak a földrajzi-fizikai korlátok, így a tanulás azok számára is elérhetővé válik, akik a környezetükben nem találnának tanárokat, illetve az érdeklődésüknek megfelelő iskolát” – mondta Szalai Zoltán, az MCC igazgatója. Hozzátette: a hagyományos intézményes oktatással szemben a diák a maga ütemében, a saját időbeosztásának megfelelően haladhat, ami vonzóvá teszi az online képzéseket azok számára is, akiknek a munkahelye nem támogatja a tanulásukat.

A kutatás eredményei szerint az interneten tanulók között önálló csoportot alkotnak azok, akik a felsőoktatási tanulmányaik keretein belül vesznek részt valamilyen képzésben, illetve ma már általános jelenség az is, főként a multinacionális cégeknél, hogy a dolgozók továbbképzése is elektronikus oktatási keretrendszerekben zajlik. Rajtuk kívül meglepően nagy számban tanulnak online a kismamák, akiknek az egyik fő motivációjuk az, hogy a szülés után sikeresen térjenek vissza a munkaerőpiacra; a vidéken élőkhöz hasonlóan sok esetben ők is a hagyományos oktatás földrajzi-fizikai korlátai miatt választják az elektronikus tanulást.

Többségben a vidéki diákok az MCC online képzésében

Nem kevesebb, mint 549 diák tanul jelenleg a Mathias Corvinus Collegium ingyenes online középiskolás programjában Magyarországról, és a gyerekek jelentős többsége, 73 százaléka vidéki településen él. A 16 hetes társadalomtudományi képzésben minden héten szövegek és videóanyagok jelennek meg a program e-learning felületén, amelyek a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a kommunikáció, az antropológia és a nemzetközi kapcsolatok alap- és aktuális kérdéseit boncolgatják; a képzésben rendszeresek az online konzultációk is, amelyek keretében a diákok párbeszédet folytathatnak az oktatókkal és egymással. „A Mathias Corvinus Collegium küldetése, hogy a tudást társadalmi háttértől függetlenül hozzáférhetővé és elérhetővé tegye” – jegyezte meg Szalai Zoltán, rögzítve: az online programjuk a társadalmi felzárkóztatást szolgálja. Az ingyenes online képzés iránt élénk érdeklődés mutatkozik a külhoni diákok körében is: jelenleg összesen 124-en tanulnak a programban a határon túlról, többségükben Erdélyben, illetve a Vajdaságban és a Felvidéken élnek. Az MCC Középiskolás Programja 2002-ben jött létre, azóta több mint kétezer diák vett részt a képzésben.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, mit tanultak már online a diákok, és a válaszadók több mint a fele, 56 százaléka az idegennyelv-tudását bővítette, 37 százaléka önképző-önfejlesztő tréningre jelentkezett, minden ötödik diák pedig valamilyen szabadidős tevékenység fortélyait sajátította el. A válaszadók több mint kétharmada, 70 százaléka az egyetemi vagy főiskolai tanulmányain belül tanult az interneten, miközben 48 százalékuk kötelező munkahelyi képzésben vett részt.

„Azok között, akik önszántukból, vagyis nem munkahelyi és egyetemi nyomásra tanulnak elektronikus úton, a legtöbben az idegennyelv-ismereteiket bővítik, elsősorban az angolt. Számos nyelvoktató oldal jött létre az elmúlt években, illetve a magántanárok egy része is már online ad órákat, viszont számos nyelvet legfeljebb csak angolul tanulhatunk az interneten, magyarul még nem, ami a nyelvtanárok és -iskolák számára komoly lehetőség az elektronikus oktatási piacon” – mondta Pakucs András, a Webuni.hu alapítója.

A hazai e-learning piac kínálatának elégtelenségét mutatja, hogy az online tanulók nem kevesebb, mint 46 százaléka csupán szöveges tartalomból tanult az interneten, tanár és bármilyen útmutatás nélkül, azaz csak valamivel több mint a felük vett részt valódi online oktatásban.

„Ugyan önmagában a tartalommegosztásnak is fontos szerepe van a tudás megőrzésében és átadásában, ám az oktatás, legyen akár online, akár hagyományos, szükségképpen a visszacsatolásra kell hogy épüljön. Az online oktatás is csak akkor lehet eredményes, ha a diákoknak lehetőségük van kérdezni, párbeszédet kezdeményezni a tanárokkal, valamint ha időnként ellenőrzik a tudásukat. Reméljük, hogy hazánkban is egyre több ilyen képzést szerveznek a jövőben, és akkor az online oktatás valóban az esélyegyenlőség záloga lehet” – zárta gondolatait Szalai Zoltán, az MCC igazgatója.0
0
0

hírek innen, onnan

Szemetet tankolnak a brit repülők

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és...

Kiborultak a szülők a Maja, a méhecske és egy nemiszerv miatt

Péniszt találtak az ártatlannak tűnő mesében.

Hétfőn ne menjen a Decathlonba.

Hétfőn valamennyi magyarországi Decathlon-áruház zárva lesz. Készülnek a jövőre.

A nap képe: Az űrből is látható driftelés

Mi kell ahhoz, hogy az ember akár az űrből is lássa egy driftelés végeredményét? Többek között egy 1150 lóerős Toyota GT86, illetve...

Bevállalós kismama - szülés reflektorfényben

Eljött a nap, anyuka lettem. Mindenkinek igaza volt. Annak, aki azt mondta, a szülés a legszebb dolog a világon. Annak is, aki azt mondta, hog...

Halálos gyalogos gázolások: a nőt a zebrán ütötték el, a férit cserbenhagyták

Dunaújvárosban, a Papírgyári úton szeptember 23-án hajnalban egy személygépkocsi elütött egy 58 éves nőt. Pilisszentkereszt...

Hargitay a Magyar Úszó Szövetségről: Nálam Wladár a favorit

Új korszak kezdődik vasárnap a Magyar Úszó Szövetség életében, ugyanis hétvégén választanak új elnököt a hónap elején menesztett...

Sport

Győzött, majd váratlanul meghalt a fiatal magyar teniszező

Tihanyi Tamás mindössze 23 éves volt.

Annyira gyönyörű ez a csaj, hogy meg nem mondjuk róla, hogy súlyemelő

Anna Nyström szép, vagyis nagyon szép, és annyira tökéletes a feneke, hogy nem is csodálkozunk, hogy 5 millióan követik az Instagramját.

Dani Alves: Fogd be a pofád.

Nem csitul a Neymar-Cavani-affér.

A Real Madrid megkötötte minden idők legnagyobb fociszponzori szerződését

A Real Madrid rekordösszegért hosszabbított a Fly Emiratesszel.

Az NB II. éllovasához utazik a Fradi a Magyar Kupában

Az élvonalbeli csapatok közül a Ferencvárosnak lesz a legnehezebb dolga.

Élő adásban ütötte le a klubelnök a korábbi szövetségi kapitányt

"Megsértett, hát jól seggbe rúgtam" - mondta a Sion első embere.

Örökre eltiltották a korábbi olimpiai bajnokot

Asli Cakir Alptekin harmadik alkalommal bukott, ezért soha nem térhet vissza.

Neymar kimaradt a PSG hétvégi keretéből

A Montpellier ellen biztosan nem, inkább a Bayern ellen számít rá Emery.

Hatalmas potyagólt kapott a Bayern kapusa - videó

Máris két pontba került Manuel Neuer sérülése Ancelotti csapatának.

Megbukott a doppingteszten az olasz focicsapat kapitánya

Ha vétkesnek találják, négyéves eltiltás vár rá.

Képernyőn a Bayern, a Monaco és női röpiseink - sportmenü

Női röplabda-válogatottunk pénteken megkezdi szereplését az Eb-n.

Nem kell mindent elhinni, amit a budapesti olimpia esélyeiről mondtak

Párizs és Los Angeles pályázatának is több esélye volt a győzelemre.

0

Bulvár

A magyar színésznő 9 millióért shoppingol - Mérhetetlen luxusban él

Csősz Bogi milliárdos férje Törökország legnagyobb építkezési vállalkozója.

Családi tragédia rázta meg a környéket: megölték a népszerű orvost és családját

Egy Lephalale-ben élő orvost a saját farmján lőttek agyon.

Győzött, majd váratlanul meghalt a fiatal magyar teniszező

Tihanyi Tamás mindössze 23 éves volt.

Vérrögök a testünkben: milyen tünetek utalnak rá?

Előfordulhat, hogy a véralvadás során létrejövő vérrögök a vérerek mélyén alakulnak ki. Ez igen súlyos betegség, mely akár az életünket is veszélyeztetheti. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Senki sem sejtette, mit művel a gazda a pajtában - videó

Állandó fájdalmakkal él, ez azonban nem vette el a jó kedvét.

Kim Dzsong Un: a történelem legkeményebb ellenlépése jöhet

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történelem legkeményebb ellenlépésének számításba vételével fenyegette meg pénteken az Egyesült Államokat.

Téged is megcsalt a párod? 7 dolog, amiből felismerheted, hogy többször is meg fog csalni!

Bizonyára mindannyian egyetértünk azzal, hogy senki sem szeretné, ha párja megcsalná egy látszólag harmonikusan működő párkapcsolatban, azonban ez mégis elég gyakran megtörténik. A hűtlenség mindkét ...

Különös veszélyt rejtett az ágy: vérezni kezdett a nő feneke a hotelszobában

A történtekről készült fotók igen gyorsan elterjedtek a kínai közösségi portálokon.

Banyapúp - Több mint esztétikai probléma

Nézett-e mostanában tükörbe oldalról, s ha igen, észrevett-e nyaka és háta találkozásánál egy kisebb-nagyobb domborulatot? Ez a halmocska, amelyet a köznyelvben micsoda diszkrimináció! banyapúpnak hívunk, sajnos tömegeket érint. A rossz hír az, hogy a banyapúp nem csupán esztétikai probléma, a jelenség kialakulása mögött jellemzően komoly mozgásszervi elváltozások állnak.

Nagyon különös objektumot láttak a Naprendszerben

Két dolog is meglepte a kutatókat a felfedezéssel kapcsolatban.

Eldőlt az angliai magyarok sorsa? Beszédet mondott Theresa May

A brit miniszterelnök szerint London azt szeretné, ha a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradnának a külföldi EU-állampolgárok.

blogmorzsák

Bizarr szépségideálok a történelemből

Az idők során a nők szinte mindenre képesek voltak, hogy megfeleljenek a mai szemmel visszataszítónak tetsző vagy éppen életveszélyes szépségtrendeknek.

A nindzsák nem fociznak

A kis Nicolas ihlette Varga Bálint új könyvét, melyben négy gyerek felforgatja a falut.

Hosszában vagy széltében nő a gyerek?

Tapintatos figyelemfelhívás a gyermekkori elhízás megelőzésének fontosságára.

Filléres trükkök farmermániásoknak

Miért költenél több ezret a szaggatott farmerra, ha otthon is megcsinálhatod?

Ma egy jót szexelünk, de holnap már nem keressük egymást

"...kinyílnak az érzékek, a fantázia saját útját járva keresi a megvalósuló beteljesülést."

Szexizmus és alpári stílus felsőfokon

"Kurva anyád!" – ennyi volt a fideszes képviselő reakciója a mentősök béremelésére.

35 éves kortól már a B-oldal forog?

Hány éves korában lesz az ember hivatalosan is öreg és unalmas?

Hangolódjunk az őszre!

15 dolog, amit imáduk az őszben!

Miért annyi az annyi?

Hogy indítható vállalkozás Angli­ában, és a hazai bérfeszültség hogyan változtathatja meg kisgépszervizek jövőjét

0