Ezt olvasta már?

Mindkét békéscsabai gyalogló éremmel tért haza

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglói szépen teljesítettek hétvégén, akik Lengyelországban szereztek két érmet. A Lengyelország délkeleti részén fekvő Mie...

0

Több békéscsabai orvos hetven éven túl is dolgozik

Jelentős Békéscsabán azon háziorvosok száma, akik betöltötték vagy idén érik el a nyugdíjkorhatárt – derült ki a városi közgyűlés ülésén.


hirdetés

A probléma megoldása érdekében olyan intézkedésekre van szükség dr. Sonkoly Iván háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője szerint, amelyekkel hosszú távon vonzóvá lehet tenni a területet.

A megyeszékhelyen jelenleg 25 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi – összességében 55 háziorvosi – körzet működik. A békéscsabai közgyűlés elé került anyagból látható: 15 szakember töltötte be, négy pedig idén éri el a nyugdíjkorhatárt, tehát a kérdésben minden harmadik doktor érintett. A fogorvosok ötöde, a felnőtt háziorvosok fele, a gyermek háziorvosok negyede 64 év feletti, többen 70 évesek is elmúltak.

Egy szakember nyugdíjba vonulása miatt megesett, hogy a körzetét meg kellett szüntetni. Mindez azért lehet aggasztó az önkormányzat számára, mert kötelező feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása.

– Az, hogy magas a háziorvosok életkora, az ügyelet szervezésében is problémákat jelent, és ez nemcsak békéscsabai, hanem országos probléma.

Ha az érintettek egyszerre mennének el nyugdíjba, ellátási nehézségek jelentkeznének – mondta Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, az ügyeletet szervező Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője.

Békés megyében több tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzet található, és a várakozások szerint 2020-ra 1 millió embernek nem lesz saját doktora.

Kifejtette, hogy mindez egy több évtizedes folyamat eredménye, és egyik pillanatról a másikra nem is lehet megoldani. Probléma, hogy a fiatal szakemberek közül többen külföldön vállalnak munkát, akik maradnak, azok közül is inkább más szakterületen – például kórházban – dolgoznak, kevésbé vonzó a háziorvoslás, aminek szakmai és anyagi okai ugyancsak vannak. Bár szép terület, igencsak megterhelő, a betegforgalom – ahogy az ügyeleten is – egyre nő.

– A praxisok kis cégekként működnek, az államtól a NEAK-on keresztül érkező támogatásból kell fedezni a doktor és az alkalmazottak fizetését és annak járulékait, abból kell fenntartani a rendelőt, fizetni a rezsit, műszereket és gyógyszereket beszerezni – folytatta. Bár nőtt a támogatás mértéke, a relatív lemaradás megmaradt. Több helyen az infrastruktúra sem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

– Bár örömteli, hogy a kormány segíti a praxisvásárlást és a letelepedést, ezek egyszeri támogatások, és hosszú távon önmagukban nem jelentenek elég vonzerőt – ecsetelte. Úgy véli, hogy a praxispiac sem működik megfelelően, lehet, hogy egy doktor több millió forintért vesz egy praxist, amit aztán nem tud eladni. Az anyagi gondok mellett a szakmai területen az okoz problémát, hogy a háziorvosokra jelentős mennyiségű nem orvosi, hanem szociális, adminisztrációs feladat hárul.

– Hosszú távra kell vonzóvá tenni a háziorvosi szakmát – szögezte le Dr. Sonkoly Iván. Olyan megoldást lát szükségesnek, hogy kevesebb doktorral, de a túlterheltség fokozása nélkül is elláthassák a betegeket. Vannak kísérletek praxisközösségekre, hogy csoportosítsák az ellátást. Modern rendelőkben jól felkészült és képzett csapat segíthetné a háziorvosok munkáját, amely átvenné a nem orvosi feladatokat a doktoroktól.

Miklós Attila önkormányzati képviselő – az ő kérésére került az anyag a városi közgyűlés elé – szerint a városnak lépnie kell, hogy ne legyen ellátatlan körzet, ami jelenleg Békéscsabán nincs is, legalább helyettesítéssel mindenhol megoldott az ellátás.

A szociális és egészségügyi bizottság elnöke, dr. Kerekes Attila rávilágított: azzal igyekeznek vonzóvá tenni a praxisokat, hogy rendbe teszik a rendelőket. Mivel csökken a lakosságszám, el lehet gondolkodni végső esetben akár a körzetek felosztásáról is.

 

Nem küldenek senkit sem haza

A háziorvosi ügyelet, a Csaba Ügyeleti Kft. is témával szolgált a városi közgyűlés legutóbbi ülésén. Az ügyvezető elmondta, hogy az ügyelet terén is szakemberhiány van, hogy az ellátás zavartalan legyen, Békéscsabán, de olykor Békés megyén túlról kell hívni orvost, szakdolgozót. Hogy a személyi feltételeket biztosíthassák, piacképes díjakat kell kínálnia a cégnek.

– Mivel az ügyelet állami finanszírozása évek óta nem emelkedett, ezért ezt a forrást csak az önkormányzat segítségével lehet előteremteni – ismertette Dr. Sonkoly Iván.

Hozzátette: minden ötödik beteg területen kívülről – azaz nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról vagy Szabadkígyósról – érkezik. Viszont őket is el kell látni, nem lehet senkit sem hazaküldeni, az ellátásuk pedig költséggel jár. Ezt a költséget nem fedezi az állam, ezért ebben az esetben is az önkormányzatnak kell helytállnia.

 

 

forrás: beol.hu0
0

hírek innen, onnan

A Bagi-Nacsa páros kapta az idei Karinthy-gyűrűt

A közmédia szórakoztató műsoraiban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotókat és előadókat elismerő díjat kedden adták át.

Véres baleset. Azonnal kórházba kellett vinni a magyar énekesnőt

Sokkot kapott, az utolsó erejével kért segítséget.

Afrikai csatárt igazolt a DVSC. Ő lesz az új fekete csillagunk?

A debreceniek szerzeménye Franciaországban játszott az előző szezonban.

Ha nem akar rovarokkal szennyezett mandulát enni, ezt a márkát kerülje el!

Egy biomandula-termék annyira bio lett, hogy rovarok is kerültek bele.

Cáfolnak a bankok: hitelkiváltásra is használható a babaváró támogatás

Cáfolják a bankok, hogy olyan iránymutatást kaptak volna a Pénzügyminisztériumtól, amely szerint nem nyújthatják az új babaváró...

Meghalt Gergátz Elemér, az Antall-kormány földművelésügyi minisztere

Életének 78. évében elhunyt Gergátz Elemér, az Antall-kormány földművelésügyi minisztere. A szaporodásbiológus szakállatorvost az...

Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya kéri az ENSZ-t, hogy ne hagyja annyiban az esetet

A 2018 októberében meggyilkolt újságíró ügyében már tart a per.

Ön szerint ki nyeri az előválasztást? Szavazzon!

Bátran elmondhatja véleményét, az eredményt a szavazás lezárulta után, szerda délután hozzuk nyilvánosságra.

Praktikum és sportosság: íme a magyar kéz által rajzolt kombi 8-as BMW

Vázoljuk, hogy hogyan mutat a bajor gyártó új 8-as szériájának puttonyos kivitele, mellyel egy komplett család és csomagjaik is...

Egy másodpercen múlt a kisfiú élete, majdnem lezuhant a negyedikről - videó

Sokkoló videó járja be az internetet, melyen az látszik, hogy egy anyuka elképesztő reflexeinek köszönhetően tudta megmenteni kisfia...

A NATO lépéseket tesz az INF-szerződés orosz felmondása ügyében

Várhatóan heti ülésükön döntenek a NATO védelmi miniszterei arról, hogy milyen lépések szükségesek, ha Oroszország nem tér vissza a...

0

Sport

Úristen, milyen popót vitt magával a nyaralásra a Fradi kézilabdázója!

Szoktunk mutatni csinos sportolócsajokat, de azért egy magyar fenék sokkal izgalmasabb, lényegesen formásabb tud lenni. Mégiscsak hazai.

Kigyulladt egy sportközpont Budapesten, egy kislány belehalt a sérüléseibe

Tűz ütött ki egy XII. kerületi sportközpontban. A Blikk úgy értesült, hogy egy embert a helyszínen újra kellett éleszteni.

Ez okozta a tragédiát a MOM Sportközpontnál - Itt a rendőrség közleménye

A rendőrség újabb közleményt adott ki a MOM Sportközpont tetején történt tragédiáról, a nyomozáseredményeként közölték, mi vezetett a tragédiához.

Börtönben ült, világsztár lett és a magyarok ellen ért a csúcsra

Van Persie szobrot kaphatott volna Londonban, helyette Manchesterbe ment a Premier League-trófeáért. Most visszavonult.

Tragédia a MOM Sportközpont tetején: itt halt meg egy 8 éves kisgyerek - Drámai felvételek a kiégett fabódéról

Egy gyerek meghalt, miután kigyulladt egy fabódé a Csörsz utcában, a MOM Sportközpont tetején hétfő este. A mentők tájékoztatása szerint további három sérültet kórházba vittek.

Meccs közben leültek a focisták, így tiltakoztak a csaló bíró ellen - videó

Már az első félidőben kiosztott hat sárgát és két piros lapot a vesztes csapat játékosainak.

Tragédia a MOM Sportközpontban: szívszorító sorokkal búcsúzik a gyászoló édesanya kislányától

Ezekkel a sorokkal gyászolja édesanyja a Csörsz utcában elhunyt kislányát.

Neymar megüzente Barcelonába, visszamegy-e

Vissza kellene vonnia a Barcelona elleni pert, ha menni akar.

Magyar focisták nem játszhatnak az Atlético Madrid ellen

Ibrahimovic és Ronney viszont ott van az MLS All Star-csapatban.

Berohant egy szurkoló a pályára a Copán, a chilei bekk meg alárúgott

Az UruguayChile csoportrangadón nemcsak Suárez professzor mutatott be érdekességeket, hanem a chileiek is.

Császár Gábor megalázónak tartja, ami a vb-n történt vele

A válogatott korábbi alapembere hamarosan edzőként is dolgozni kezd.

0

Bulvár

104 utassal tűnt el a vonat a semmibe: máig nem találják a nyomát

Egy szellemvonat bolyong Oroszország-szerte, és senki sem tudja, hová megy.

Akkora a kereslet, hogy a kormány vizsgálja, meddig lehet fenntartani az új szuperkötvényt

Már a MÁP+ negyedik sorozatának kibocsátásánál tart a kincstár. A jövő héten elérhetjük az ezermilliárd forintot.

Kötelező lesz a tanfolyam a kutyatulajdonosoknak, és még fizetniük is kell érte Bécsben

Stájerországban és Felső-Ausztriában már eddigi is működött a szabályozás.

Egy működő, villámgyors elalvási technika: az amerikai hadseregben is alkalmazták

Ezzel a technikával két perc alatt álomba szenderülhetsz.

10 dolog, amiért aktus közben sóvárognak a férfiak - És nem merik megosztani velünk

Vannak bizonyos vágyak, amelyeket a férfiak nem mernek megosztani a nőkkel. És amikor el is mesélik titkos vágyaikat, azt is szűkszavúan teszik...

D-vitamin: a rákhoz is köze lehet

Röpködnek a D-vitaminról szóló hírek, követni sem lehet, hogy vészesen keveset fogyasztunk-e belőle, vagy éppen túlzásba visszük a szedését. Homályos az is, hogy a csontritkulás megelőzése mellett fontos-e más miatt is, vagy csak túl jól sikerült...

Kardiológusokkal teli repülőn lett szívrohama: amikor a véletlen sorsszerűnek tűnik

Vannak helyzetek, amikor nincs más magyarázat, mint az, hogy a sors keze avatkozott be.

Erdőbe vitte munkásának holttestét a főnök

Az ukrán férfi holttestére egy erdőben találták rá, miután munkáltatója nem hívott orvost a feketén foglalkoztatott munkáshoz, inkább megszabadult tőle - írta az esetről az ABC News híre alapján az origo.hu.

Wizz Air-vezér: meg lehet csinálni, csak akkor a duplájába fog kerülni egy repülőjegy

Merre repülhet majd a hosszú hatótávú új géptípus és miért maradnak ellátás nélkül az utasok üzemzavar esetén? Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója válaszolt.

Mutatjuk, meddig tart a kánikula

Több keleti megyére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Szerdán még melegebb lesz, mint kedden, hétvégén azonban pár fokkal hűvösebb idő várható.

Ha ezt a virágot elülteted a kertedbe, pillangókkal lesz tele az udvar

Ha azt szeretnéd, hogy az udvaron minél több lepke repdessen, van egy növény, amit feltétlenül el kell ültetned.

27 percig volt halott egy nő, azt mondja, látta a mennyországot

Tényleg létezik írta egy papírra, miután magához tért.

blogmorzsák

Gozsdu Manó csak a pénzt adta az udvarhoz

Gozsdu Manó soha nem is látta a ró­la elnevezett ingatlanegyüttest. Íme a Gozsdu-udvar eredeti története.

Márki-Zay Péter: szeretetteljes gyerekfenyítés

A gyerekbántalmazással szemben zéró tolerancia van érvényben, ehhez képest MZP a fenyítés mellett érvel a 21. században.

„Egyszerűen nem bírok nem igazat mondani“

„Odamegyek, hogy ügyintézzek. Aztán meg rámtör az igazmondás.“

Hey Mr. Kásler!

Valami rettenetesen el van szúrva a magyar közoktatásban.

Érdemes lenne leszámolni az ideális tanár képével

Nem csupán az alacsony fizetések tántorítják el a pályától a fiatalokat.

Firkin-turnéklip és külön­leges meghívás a Montreux-i fesztiválra

A zenekar már eddig is bizonyította, hogy ott a helye a nemzetközi porondon.

Ezt veszed meg fagyiként, ha nem figyelsz oda

Nem járunk jól a kétméter magas fagyival, ami fele annyiba került.

A levendula fosztogatói

A levendulának szezonja van, s nem csak az emberek körében kedvelt.

Valamire készül a Korn!

A csapat szerdai dátummal és rengeteg kábellel promózza a cuccot.

Nyugágy trend 2019

Nyáron szívesen töltjük az időt a szabadban, egy kényelmes hintaágyon vagy nyugágyon.

Száz év magány egy időn kívül rekedt örmény faluban

Az irreális és a reális egybemosása, a csodák hétköznapisága a mágikus realizmus szövegeit idézheti Abgarjan regényében.

Elegem van a megkergült hatalmasságokból

Tényleg ilyen emberek kezében van a sorsunk?

0