Ezt olvasta már?

A legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel tavaly

Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel - derül ki a Központi ...

0

Több békéscsabai orvos hetven éven túl is dolgozik

Jelentős Békéscsabán azon háziorvosok száma, akik betöltötték vagy idén érik el a nyugdíjkorhatárt – derült ki a városi közgyűlés ülésén.


hirdetés

A probléma megoldása érdekében olyan intézkedésekre van szükség dr. Sonkoly Iván háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője szerint, amelyekkel hosszú távon vonzóvá lehet tenni a területet.

A megyeszékhelyen jelenleg 25 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi – összességében 55 háziorvosi – körzet működik. A békéscsabai közgyűlés elé került anyagból látható: 15 szakember töltötte be, négy pedig idén éri el a nyugdíjkorhatárt, tehát a kérdésben minden harmadik doktor érintett. A fogorvosok ötöde, a felnőtt háziorvosok fele, a gyermek háziorvosok negyede 64 év feletti, többen 70 évesek is elmúltak.

Egy szakember nyugdíjba vonulása miatt megesett, hogy a körzetét meg kellett szüntetni. Mindez azért lehet aggasztó az önkormányzat számára, mert kötelező feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása.

– Az, hogy magas a háziorvosok életkora, az ügyelet szervezésében is problémákat jelent, és ez nemcsak békéscsabai, hanem országos probléma.

Ha az érintettek egyszerre mennének el nyugdíjba, ellátási nehézségek jelentkeznének – mondta Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, az ügyeletet szervező Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője.

Békés megyében több tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzet található, és a várakozások szerint 2020-ra 1 millió embernek nem lesz saját doktora.

Kifejtette, hogy mindez egy több évtizedes folyamat eredménye, és egyik pillanatról a másikra nem is lehet megoldani. Probléma, hogy a fiatal szakemberek közül többen külföldön vállalnak munkát, akik maradnak, azok közül is inkább más szakterületen – például kórházban – dolgoznak, kevésbé vonzó a háziorvoslás, aminek szakmai és anyagi okai ugyancsak vannak. Bár szép terület, igencsak megterhelő, a betegforgalom – ahogy az ügyeleten is – egyre nő.

– A praxisok kis cégekként működnek, az államtól a NEAK-on keresztül érkező támogatásból kell fedezni a doktor és az alkalmazottak fizetését és annak járulékait, abból kell fenntartani a rendelőt, fizetni a rezsit, műszereket és gyógyszereket beszerezni – folytatta. Bár nőtt a támogatás mértéke, a relatív lemaradás megmaradt. Több helyen az infrastruktúra sem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

– Bár örömteli, hogy a kormány segíti a praxisvásárlást és a letelepedést, ezek egyszeri támogatások, és hosszú távon önmagukban nem jelentenek elég vonzerőt – ecsetelte. Úgy véli, hogy a praxispiac sem működik megfelelően, lehet, hogy egy doktor több millió forintért vesz egy praxist, amit aztán nem tud eladni. Az anyagi gondok mellett a szakmai területen az okoz problémát, hogy a háziorvosokra jelentős mennyiségű nem orvosi, hanem szociális, adminisztrációs feladat hárul.

– Hosszú távra kell vonzóvá tenni a háziorvosi szakmát – szögezte le Dr. Sonkoly Iván. Olyan megoldást lát szükségesnek, hogy kevesebb doktorral, de a túlterheltség fokozása nélkül is elláthassák a betegeket. Vannak kísérletek praxisközösségekre, hogy csoportosítsák az ellátást. Modern rendelőkben jól felkészült és képzett csapat segíthetné a háziorvosok munkáját, amely átvenné a nem orvosi feladatokat a doktoroktól.

Miklós Attila önkormányzati képviselő – az ő kérésére került az anyag a városi közgyűlés elé – szerint a városnak lépnie kell, hogy ne legyen ellátatlan körzet, ami jelenleg Békéscsabán nincs is, legalább helyettesítéssel mindenhol megoldott az ellátás.

A szociális és egészségügyi bizottság elnöke, dr. Kerekes Attila rávilágított: azzal igyekeznek vonzóvá tenni a praxisokat, hogy rendbe teszik a rendelőket. Mivel csökken a lakosságszám, el lehet gondolkodni végső esetben akár a körzetek felosztásáról is.

 

Nem küldenek senkit sem haza

A háziorvosi ügyelet, a Csaba Ügyeleti Kft. is témával szolgált a városi közgyűlés legutóbbi ülésén. Az ügyvezető elmondta, hogy az ügyelet terén is szakemberhiány van, hogy az ellátás zavartalan legyen, Békéscsabán, de olykor Békés megyén túlról kell hívni orvost, szakdolgozót. Hogy a személyi feltételeket biztosíthassák, piacképes díjakat kell kínálnia a cégnek.

– Mivel az ügyelet állami finanszírozása évek óta nem emelkedett, ezért ezt a forrást csak az önkormányzat segítségével lehet előteremteni – ismertette Dr. Sonkoly Iván.

Hozzátette: minden ötödik beteg területen kívülről – azaz nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról vagy Szabadkígyósról – érkezik. Viszont őket is el kell látni, nem lehet senkit sem hazaküldeni, az ellátásuk pedig költséggel jár. Ezt a költséget nem fedezi az állam, ezért ebben az esetben is az önkormányzatnak kell helytállnia.

 

 

forrás: beol.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0