Ezt olvasta már?

Több mint 1600 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte hétvégi összesítőjébe...


Mit is jelent a manapság többször elhangzó kifejezés, LMBTQ. Egy kicsit a másságról!

Az emberek többsége sok esetben nem érti, hogy a média és a médiában nyilatkozó személyiségek miről is beszélnek, amikor az LMBTQ kifejezést, nevet használják. Hogy mit jelent, itt elolvashatja!


hirdetés

Egy helyzet, elnevezés miért bonyolult és miért nem egyértelmű az olvasók számára a közéletben, az mindig talány, sokszor megmagyarázhatatlan. Magyarországon és földünk más országaiban a szexuális másság alá tartozó csoportok tartoznak ebbe a közösségbe. Szexuális Másság Közössége helyet, ami egyértelműen kifejezi a lényeget, LMBTQ közösségnek nevezik.

A lényeg:

Az LMBTQ+ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer, +) az LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgendered, Queer, +) angol betűszó megfelelője és az átlagostól eltérő életű emberek közösségére utal.

A közösségen belüli csoportok kialakulásának a legfőbb oka az volt, hogy az LMBTQ ernyő-társadalmon belül minden személy megtalálhassa a saját csoportját, szexuális preferencia és önazonosság alapján.

Tapasztalat, hogy betűk, a kifejezések pontos értelmezése és az azokhoz tartozó csoportok meghatározása még azok számára is gondot okoz, akik amúgy teljes jóindulattal viseltetnek az LMBTQ társadalommal szemben.

Ami persze nem meglepő. Részben azért, mert néhány kifejezésnek tényleg összetett jelentése van. Részben pedig azért is, mert maguk az LMBTQ szervezetek körében sem egységes a betűszavak használata, gyakran más betűkkel kiegészítve használják. A jelenleg általános betűszóban a „+” jel mutatja, hogy a leggyakoribb LMBTQ társadalmi csoportokon kívül még számos csoport található a közösségben.

A három legegyszerűbb és szinte mindenkinek egyértelmű szavak a Leszbikus, a Meleg és a Biszexuális.


LESZBIKUS

Az „L” betű jelentése: leszbikus. Szexuális irányultságra utal, a női homoszexuálisok elnevezése, akik nőként nők íránt vonzódnak mind érzelmileg, mind szexuálisan.


MELEG

Az „M” betű jelentése: meleg. Szexuális irányultságra utaló, leggyakrabban a férfi homoszexuálisok esetén használt kifejezés. Tehát olyan emberekre, akik férfiként férfiakhoz vonzódnak mind érzelmi, mind szexuális értelemben. Míg az angolban a meleg=gay egyértelműen férfiakra értendő, addig a magyarban ritkán gyűjtőfogalomként is használatos, mind a női és férfi homoszexuálisokra használt, nem sértő kifejezésként.


BISZEXUÁLIS

A „B” betű jelentése: biszexuális. Szexuális irányultságra utaló kifejezés, mely olyan emberekre utal, akik mindkét nem felé nyitottak az érzelmi és a szexuális kapcsolatra. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is.

A következő két betű és kifejezés (a Transznemű és a Queer) már nehezebben meghatározható szavak.


TRANSZNEMŰ

A „T” jelentése: transznemű/transzszexuális. Szemben az előzőkkel, ez a szó nem egy szexuális irányultságra, hanem egy identitásra, egy önazonosságra utal. A transznemű ember esetén a születéskor megállapított biológiai nem és a gondolkodásban, az éntudatban megélt nem különbözik.

A transznemű/transzszexuális ember tehát az egyértelmű és biológiai külső és belső nemi jellegekkel ellentétes éntudattal élő személy. Férfi testben nőként és fordítva. De ezen belül a szexuális preferenciája bármi lehet, heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális is.

A transznemű emberek „végső célja” a teljes élethez a nemátalakító vagy korrigáló műtét és a hormonkezelés, mely esetén a személy éntudatával azonos nemi jelleget adnak a testnek. Ennek hiányában (vagy ezt megelőzően) a transznemű emberek esetében megjelenhet a transzvesztitizmus és a cross-dressing, melyek nem szinonimái sem egymásnak, sem a transzneműségnek.

Korábban az interszexualitást is idesorolták, azonban a teljesen más kiindulás miatt ezt külön csoportként kell kezelni.


QUEER

A „Q” jelentése: queer/questioning, azaz fura/kérdéses. A legnagyobb gondot a pontos értelmezésben az okozza, hogy a szónak több jelentése és több alkalmazása is van.

A queer általános megfogalmazásként egy gyűjtőfogalom, használatos az egész LMBTQ+ társadalomra. Így értve használják az átlagostól (a többségi társadalom által elfogadottól) eltérő, furcsa, különös és szokatlan szexualitású, viselkedésű emberekre.

De a queer kifejezést használja olyan ember is önmagára, aki vagy nem tudja, vagy nem akarja meghatározni saját szexuális hovatartozását, de jelezni kívánja, hogy valamilyen módon “kilóg” a társadalom hagyományos sémáiból.


A szexuális másság elfogadása

A mai kor is végletes elfogadási mintázatokat mutat. Míg a nyugati világ viszonylag megértő a mássággal szemben, vannak országok, ahol halálra kövezés jár érte. A viszonyulásunk annak függvénye, hogy minek tekintjük a szexuális másságot. A sztereotip egyszerűsítés szerint ha az bűn, akkor büntetni kell, ha betegség, akkor pedig gyógyítani. Mindenképpen az általánostól és a többség által elfogadottól eltérő, egyesek szerint szexuális deviancia.

Sokak szerint a homoszexualitás nem természetes, mert a Gondviselő nem véletlenül teremtett nőt és férfit (fordított sorrendben, és mintha a férfi borda az unaloműzés miatt kelt volna életre), vagy ellentmond a darwini elvnek, mivel akadályozza a szaporodást. Különben is, a szex a népességgyarapodás eszköze, a homoszexualitás ezért csak zsákutca

Genetikus a szexuális másság, vagy szociális eredetű?

Nincs a jelenlegi kutatások alapján egyértelmű bizonyíték egyikre sem, de a legtöbb kutató a nevelés és a környezeti hatások, vagyis a szocializáció mellé teszi le a voksát. A genetikus magyarázatot még olyan kutatók is kizárták, akik maguk is szexuálisan mások voltak.

Ha genetikailag öröklődne, az egypetéjű ikrek vagy mind heterók vagy melegek lennének. Azonban az egypetéjű ikrek között is van olyan, hogy az egyik heteró másik meg homoszexuális. Nem kell 500 ezer embert ezért vizsgálgatni. Egyértelmű tény, hogy a homoszexualitás egy felvett magatartás. Nem génhiba, nem betegség, hanem az egyén szándékos akarata a másságra.

A vita még sokáig fog tartani!

sz/nlcs
Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

Sztár született? Hatalmas show-t csinált a Leicester játékosa az Európa-ligában

Európa-liga: A Leicester City a négygólos Patson Daka vezérletével 4-3-ra nyert a Szpartak Moszkva vendégeként a labdarúgó Európa-liga...

Nem járt el a felügyelők keze a pau-i WTCR futamok után

Az első verseny vonatózósra, a második viszont eseménydúsra sikerült a franciaországi Pau-Arnosban, ám míg a főfutam alatt történtek...

Érkezik a hidegfront - riasztás Magyarország nagy részére

Erős széllel érkezik a hidegfront. Emiatt az ország nagy részére figyelmeztetéseket is kiadott csütörtökre az Országos Meteorológiai...

Visszatér az EU az adósságszigorhoz, de van még értelme?

Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője szerint nem biztos, hogy sok értelme van visszaállni 2023-tól a 3 és 60 százalékos szigorra a...

8 biztos jel, hogy a közeledben van az őrangyalod: így érezheted jelenlétét

Egyesek megesküsznek arra, hogy szokták érezni őrangyaluk jelenlétét, de számos más egyéb módon is tudhatja velünk, hogy a közelünkben...

„Mindenkié, aki magyarnak vallja magát” – Varga Viktor megszólalt: port akart kavarni a Himnusz feldolgozásával

Újragondolta a Himnuszt Varga Viktor, aki kivont karddal, egy szikla tetején énekli a magyarság történetének legfontosabb énekét.

Halle Berry mély dekoltázzsal került címlapra

A színésznőn nem fog a kor! 55 évesen még mindig remek formában van.

A védőoltás nélkül ennyi idő után fertőzhet újra a vírus

A koronavírus elleni védőoltás nélkül akár 16 havonta újrafertőződhet az ember - figyelmeztetett egy új brit kutatás.

Kétévenkénti vb: már rájött a FIFA elnöke?

Decemberben tanácskozás lesz.

"Fájdalmas arra gondolni, hogy még mindig élhetne" - Liptai Claudia megrendítő vallomása

Őszintén mesélt édesanyjával való szoros kapcsolatáról.

Egymilliárdos támogatás ellenére, durva leépítésbe kezdett a Continental makói gyára

Az eddigi 37 saját és 53 kölcsönzött munkavállaló után még 140 embertől fog megválni a makói Continental – számolt be a Délmagyar.hu.

Sport

Messinek nem kellett a mesterhármas Gulácsiék ellen, Griezmann történelmet írt a piros lappal

Három kör után nagyon nehéz helyzetbe került a Lipcse és az AC Milan is.

Meglőtte a világ legostobább tizenegyesét a focista, aki a kapu helyett a biztonsági őrt vette célba - videó

A biztonsági őrt nem zavarta, hogy fejbe rúgták, sőt kitörő örömmel ünnepelte a kihagyott büntetőt.

Döbbenet, amit a madridiak kapusa művelt, de a Barcával is kibabráltak

Az ellenfél középpályása sem akarta elhinni, amit lát.

Mindössze 29 évesen meghalt a magyar küzdősport kiemelkedő alakja

A halála előtt könyörgött az édesapjának, hogy ne engedje őt elaltatni.

Piqué: A csúfos vereség után a Real Madrid játékosa bulizni ment

A rivális labdarúgó nevét nem árulta el.

Simeone nem fogott kezet Kloppal a BL-rangadó után - videó

Az Atlético Madrid edzője gyorsan eltűnt a játékoskijáróban a lefújás után.

Fontos bejelentést tett a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara

A klasszis sportolónak esze ágában sem volt más klubba igazolni.

Fél szemére megvakított egy szurkolót a magyar focista: börtön vár rá

Két és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság nem jogerősen azt a labdarúgót, aki 2020 októberében vizespalackkal fejbe dobott egy szurkolót, aki emiatt az egyik szemére megvakult – tájékoztatta a S

Ketrecharcba illő mozdulatért kapott pirosat Griezmann a BL-ben

Duplázott Antoine Griezmann a Liverpool ellen a Bajnokok Ligájában, majd arcon rúgta Roberto Firminót, rögtön jött a piros lap.

Szuperlatívuszokban beszélnek a Barcelona fiatal sztárjáról

Ott folytatta, ahol abbahagyta, mesés visszatérés a klub új tízesétől.

C. Ronaldo már az edzőkérdésbe is beleszól, kirúgatná a ManUnited menedzserét

A portugál klasszis meg is nevezte az új trénert, aki azonban nem nyitott a munkára.

0

Bulvár

Ilyen volt a Hitlerjugend lánytagozata: arra nevelték őket, hogy életük fő célja a minél több gyermek megszülé...

A Bund Deutscher Mädel tagjai számára tilos volt a smink, kötelező a sport, elvárták tőlük az önmegtartóztatást. Tökéletes, elkötelezett náci feleséggé, anyává akarták nevelni őket.

Az OMSZ figyelmeztetést adott ki 15 megyére.

70 km/h-nál erősebb szél is lehet csütörtökön. Sőt hétvégére beköszöntenek az igazi fagyok is.

Halálra gázolt egy embert az ismert színész

A férfi az autópályán feküdt, nem tudta kikerülni.

Emlékeztetőül az összes nőnek, hogy milyen egy igazi női test.

Hello Hölgyeim! Ez most csak nektek szól! Emlékeztetőül, hogy mit is jelent igazi nőnek lenni. Filterek és retus helyett, inkább fókuszáljunk arra, hogy milyen is egy igazi női test. Mindenféle szépészeti beavatkozá

Sophia Loren 15 éves unokájából gyönyörű tinédzser lett: fotókon a bájos, szőke Lucia

Lucia Edoardo Ponti rendező és Sasha Alexander színésznő lánya.

Megvan a legszebb tetoválás. Ha meglátod, te is akarsz

Ha amúgy sem zárkózol teljesen el a tetoválás gondolatától, akkor az alábbi képekkel jó eséllyel esel majd szerelembe. A watercolor, vagy vízfesték tetoválás egy újabban nagyon népszerű irányzat a professzionál

Kezdhetünk rettegni: Németországban 47 éve nem emelkedtek így a termelői árak

A várakozásokat jóval meghaladta a termelői árak emelkedésének üteme.

„Bejött egy hatalmas, szakállas barom és leteperte anyámat” – Döbbenetes emlék a „felszabadító” szovjetekről M...

A hazai irodalom egyik legismertebb alakja édesanyja titkos vallomása alapján írt könyvet.

blogmorzsák

Tudtad, hogy Hermann Göring az Árpád-házból származott?

Ebben a formában a náci vezető jogosult volt a magyar trónra, sőt fel is ajánlották neki a magyar koronát.

A 10 legzseniálisabb üzleti és önsegítő könyvcím

Meghökkentőek, figyelemfelkeltőek, és a tartal­muk sem átlagos.

Adóemelések Óbudán

Nem hazudtolja meg magát a baloldal: a DK-s vezetésű önkormányzat adóemelésekkel nyitja az őszt.

Tanga vagy francia bugyi?

Ne csak esztétikai okokból döntsünk egy-egy bugyitípus mellett!

Újabb Norbi botrány

Már meg sem lepődünk, ha azt halljuk, hogy Schobert Norbi körül forranak a kedélyek és újabb botrányba került...

Nem sikerült a közös élet

„Miután hozzácuccoltam állandóan ott volt mellettem.“

5 kapcsolatépítési tipp introvertáltaknak

Hogyan sződd a kapcsolati hálód, ha törté­ne­tesen nem az extravertáltak zajos táborába tartozol?

Festői luxusre­zidencia Arizona legszebb részén

A délnyugat szerelmeseinek valóságos álomház.

Valódi részvétel vagy álrészvétel - hol húzódik a határ?

Demokratikusabb-e a rendszer, ha lépten-nyomon kikérik az emberek véleményét?

Márki-Zay ereje és gyengéi

A „Sem jobbra, sem balra, csak felfelé!” lózung szemléletesen ki­fejezi az eszmei kilúgozottságot.

Kezdő Xiaomi csillagásztávcső tesztje - karácsonyra kitűnő!

A CELESTRON SCTW-70 a belépő szint, de kellemes meglepetése­ket tartogat.

Szökés az Alcatrazból

1962-ben három rab megszö­kött Amerika legszigorúbban őr­zött börtönéből. A bizton­sági szolgálatok azt állították, hogy a szökevények bele­fulladtak a tengerbe. De tényleg ez történt?

0