Ezt olvasta már?

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első da...

0

Békéscsaba a bábjáték fővárosává vált mára

Idén ünnepli 70. születésnapját a bábjátszás Békéscsabán.


hirdetés

A kezdetekben sok esetben előfordult, hogy a bábegyüttest kitették az utcára, és még a 2005 óta működő hivatásos bábszínház életében is előfordult, például az egykori MEDOSZ épületében, hogy leomlott vakolatot kellett összeszedniük vagy beázást kellett javítaniuk a próbák helyett a művészeknek. Mára nagyot fordult a világ: egy különálló épületben a Munkácsy-negyed lakói lehetnek majd.

– Ma már nem csak az alkotók számára fontos, hogy legyen egy jó körülmények között működő bábszínház Békéscsabán, hanem a fenntartó önkormányzat számára is – mondta Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója.

 

A 14 éve hivatásos társulattal dolgozó színház nagy változást hozott a város, valamint az intézmény életében. Ugyan nehéz körülmények között, de szerződtetett társulattal immár sokkal szervezetebben, hatékonyabban tudtak dolgozni, valamint a tagok teljes munkaidőben, főállásként művelik a bábjátékot. 2014-ben a megyei önkormányzattól átkerültek városi fenntartás alá és ezáltal egy olyan támogató közeget kaptak, ahol minden munkájukat megbecsülés övezi, és a jobbra törekvést fontos célként kezelik.

 

– Így juthattunk el oda, hogy a majdani Munkácsy-negyed lakói lehetünk, hiszen elkezdődött a végleges helyünk, egy különálló bábszínház épület kialakításának munkálatai. Azt hiszem ez az ami a legjobban illusztrálja az elismertségünket a városban. Aki valaha is járt a bábszínházban, és megérezte annak illatát visszatér hozzánk, és kedveli az előadásainkat. Azt hiszem nem nagyképűség, ha azt állítom, hogy Békéscsaba lakossága szereti a Napsugár Bábszínházat.

 

A színház nem csak a gyermekek számára kínál kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, hanem az idősebb korosztály számára is és ez nagyban hozzájárul az intézmény sikeréhez.

 

– Nem akarjuk senkire ráerőltetni, hogy szeresse a bábszínházat. Felajánlunk egy lehetőséget, amely a kultúra alapvető része a mai napig Európában. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel az eljön. És aztán annyira megtetszik neki, hogy többször visszatér. olyan esetet is tudok, ahol a nagyszülők versengenek, hogy kihez kerüljön az unoka azon a hétvégén, amikor bábszínházi előadás van, mert ők is szeretnék látni az előadásainkat.

 

A babaelőadások is ugyanekkora sikernek örvendenek, általában már egy héttel korábban ki kell tenniük a „minden jegy elkelt” táblát.

 

A színházi előadások mellett a társulat hosszú évek óta megrendezi a bábfesztivált, melynek egyik célja az, hogy egy olyan turisztikai és kulturális attrakciót hozzanak létre, amely Békéscsaba egyik kuriózuma. A másik cél pedig az, hogy a bábjátékosok időről időre ellátogassanak a megyeszékhelyre és egy kicsit ránk is figyeljenek. Egy olyan nemzetközi fesztiválról van szó, ahova Ausztriától Amerikáig, Indonéziától Spanyolországig érkeznek bábos vendégek. Elmondható az is, hogy ez az egyetlen ilyen fesztivál ma Magyarországon.

 

– Volt arról fogalmunk, hogy milyen sikereket tud elérni egy bábfesztivál Békéscsabán, hiszen édesapám Lenkefi Konrád idejében sok hasonló fesztivált megélhettem. Természetesen a régiek sikere nem garancia arra, hogy mi is sikeresek leszünk. Nagyon sok munkánk van abban, hogy Békéscsabán, és az országban elismerjék a munkánkat, és sok olyan segítőnk van, akik ebben is segítenek – tette hozzá Lenkefi Zoltán.

 

Pár évvel ezelőtt, amikor a hivatásos bábszínház vette át a bábfesztivál megszervezést, akkor Lovas Gábor és Rákóczi Antal írt egy dalt, mely minden előadás, produkció előtt felcsendült. Ez az alábbi linken érhető el: Rokodál – Bábfesztivál dal

 

A számos sikeres előadás és a fesztivál mellett fontos kiemelni azt is, hogy szeptember 9-én tölti 70. életévét a bábjátszás Békéscsabán. A színház igazgatóját megkérdeztük arról is, hogy mi az, amit kiemelne ebből az időszakból, ami sokat jelentett a számára.

 

– Sikerült oda eljutni, hogy egy különálló színházépülettel rendelkező bábszínház lehetünk. Azt hiszem ez elég komoly, és magasztos cél. Nem csak színháztörténeti, hanem egy város életében kultúrtörténeti jelentőségű esemény is egyben mindez. Természetesen nagyon nagy jelentősége van annak is, hogy az elődök olyan örökséget hagytak ránk, amire jó építkezni. Lenkefi Konrád olyan bábegyüttest vezetett, amely bejárta a világot, nyert Ki-Mit-Tud-ot, és nemzetközi sikereket ért el.

 

1949 szeptember 9-én alakult meg Békéscsabán a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének ötlete alapján a Mesevilág bábcsoport Gellért Erzsébet vezetésével. 1961-ben Lenkefi Konrád vette át az irányítást, és 1995-ben bekövetkezett haláláig ő határozta meg a művészi irányvonalakat az együttesben. 2005 után a hivatásos bábszínház újraindította a bábjátszást Békéscsabán, és a mai napig működik. Így tehát nemcsak a Bábszínház, hanem így sokan együtt a békéscsabai bábjátszást ünnepeljük szeptemberben.

 

– Ha nincsenek elődeink, akkor mi sem vagyunk, de ha mi nem folytatjuk, akkor elfelejtődött volna ez a fantasztikus művészeti ág. Szeptember 13-14-én kisebb fesztivál veszi kezdetét, ahol különböző meghívott előadások, és saját darabok is láthatóak lesznek. 14-én este egy nagyszabású ünnepi gálával készülünk, amelyen láthatóak lesznek a régi és új tagok, egykori előadásrészletek. Kiadunk egy összefoglaló kötetet is, amely rengeteg képpel, és rövid történeti áttekintéssel szolgál majd az olvasni vágyóknak. Lesz egy nagyszabású kiállítás is, amely az Ibsen-ház falai között lesz látható, és egy kézzel mozgatható szobor is készül a hetvenedik születésnapra, amit a városlakók az Ibsen ház előtt találnak majd napközben.

 

A társulat nagy erőkkel, számos programmal és előadással készül a következő 70 évre.

 

– Nagyon várjuk az új épülettel kapcsolatos örömöket, és természetesen ott már egy teljesen más arcát mutató színházat találhatnak majd az oda betérők. Lesz ott középiskolásoknak, és felnőtteknek szóló előadás, különböző meghívott underground bábszínházi kezdeményezések, zenei események, és természetesen olyan családoknak szóló interaktív játszó-kiállítás, ahol órákat el lehet tölteni. Terveink mindig vannak, remélem, hogy még hetven évünk is.

 

 

 

forrás: beol.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Prémium sörök a felfedezők kedvéért

A különféle kézműves sörök elterjedésével és a folyamatos innovációval a fellelhető ízeknek szinte csak a képzeletünk szab határt....

Salvini: Olaszország nem menekülttábor

Az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy figyelembe kell venni az olaszok és a máltaiak véleményét is. Nem dönthetnek minden fontos...

Hihetetlen módon éltek vissza a sztár arcképével, ezt akarták elérni

A sármos színész arcképével készített valaki hamis személyit és valami meglepőt akart venni a segítségével.

Korrupció miatt 8,7 millió dolláros büntetést kapott a Microsoft magyarországi vállalata

A Microsoft magyarországi vállalatának 8,7 millió dolláros büntetést kell fizetnie korrupció miatt jelentette be hétfőn az amerikai...

20 jótanács szakértőktől, hogyan aludj jól a tomboló kánikulában

Meleg test és hideg fej. Állítólag ez a dolog lényege, és ezekkel a trükkökkel el is lehet érni.

Valódiként adtak el Picasso- és Dalí-hamisítványokat a műkereskedők

Néha alig pár száz euróért értékesítették az alkotásokat.

Macron: 14 ország támogatja a francia-német elosztási mechanizmust

Kérdés, pontosan mely országok hajlandóak részt venni az együttműködésben.

Hogy térítsem észhez? A barátnőm úgy néz ki, mint egy kiöregedett prosti

Többen is felhívtak, hogy elmondják, kinevették, amiért ilyen szánalmas...

Egyre több idős kezd bele: igazi társas kikapcsolódás a Nordic walking - Ezt kell tudni róla

Az idősotthonokban is egyre több sportolási lehetőség, mozgásforma, az egészség megőrzését szolgáló program érhető el a lakók...

Két kiemelt is búcsúzott a hamburgi tenisztornán

Az ötödik kiemeltet honfitársa búcsúztatta.

0

Sport

Egy csaló kínai szupersztár miatt óriási balhé van a vizes-vb-n

Bohus Richárd felfoghatatlan körülmények között jutott tovább, Késely Ajna újabb egyéni csúcsot úszott.

Így rejtette el a Népsport Kocsis Sándor halálhírét

Egy ifjúsági asztalitenisz Eb-ről szóló tudósításába dugták el a hírt.

"Zidane egy szégyen"

Megkezdődött az adok-kapok: Gareth Bale ügynöke nekiment Zidane-nak a francia kijelentései miatt.

Megvan a Fradi ellenfele, ha továbbjut a Valletta ellen a BL-ben

Megvolt a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének sorsolása Nyonban, a Fradinak a horvát vagy a grúz bajnok jöhet.

Meghalt a háromszoros Grand Slam-győztes teniszező

Az ausztrál Peter McNamara párosban aratta legnagyobb sikereit.

Kozma Dominik is beleszállt a kínai világbajnokba: Ezt az embert ignorálni kell

A kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján nagy port kavart, hogy a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, hanem letérdelt, így tiltakozva a pályafutása során sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.

Üzent a doppingteszten megbukott kajakosnak Dombvári Bence

Üzent Takács Tamarának, az eltiltott kajakosnak Dombvári Bence.

0

Bulvár

Mikor locsoljunk? Növényeid hálásak lesznek, ha betartod ezt a pár alapszabályt

Cikkünkből kiderül, hogy mikor locsoljunk, és mire figyeljünk oda öntözés közben, hogy kertünk minél tovább szép lehessen.

Egy csaló kínai szupersztár miatt óriási balhé van a vizes-vb-n

Bohus Richárd felfoghatatlan körülmények között jutott tovább, Késely Ajna újabb egyéni csúcsot úszott.

Cukros víz, elsikkasztott arany óra, mellbimbónyomkodás, indokolatlan inkubátor - történetek az újszülöttosztá...

Sok anyuka a szülés után éli át az első kórházi tartózkodás élményét. Ez már önmagában nehéz helyzet, és a rendszer általában még inkább megnehezíti a dolgukat. Megdöbbentő, nyomasztó és kínunkban nevetős sztorik az újszülöttosztályról.

Hatgyermekes édesapa halt meg szörnyű balesetben a strandon

"A partnerem, a szerelmem és az otthonom halt meg..."

Ufókról készült hiteles fotók az 1870-1979 évekből. - Elképesztő képsorozat

Egy igazán profi külföldi oldal összegyűjtötte talán az összes létező hiteles, de legalábbis nagy valószínűséggel annak mondható ufókról készült fotókat. Kiválogattuk ezekből a legdöbbenetesebbek, legérdekesebb képeket, köztük azokat, amik a különböző holdraszállások alkalmával készültek. Következzenek ezek az ominózus képek az 1870-1979 évekből!

Ennyi ideig szeretnek szexelni a nők

A nők alapvetően a szex minőségét részesítik előnyben, az aktus hosszával szemben. De még így is jóval többre vágynak mint amennyire a férfiak átlagosan képesek.

Most lefelé hullámvasutazik a benzin és a gázolaj ára

A Mol 6 forinttal csökkenti a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Az 5 legjobb kutyafajta idősebb emberek mellé: ők tényleg nyugodtak és ragaszkodóak

Egy aktív, állandó mozgást igénylő kutya nem túl jó választás az idősebb emberek mellé, akárcsak a nagyon makacsak sem. Ezért nem mindegy, mit választotok.

Rövidnadrágot vett fel a 19 éves lány, csúnyán megalázták

Jenna érthető módon többet nem akar visszatérni arra a helyre, ahol beszóltak neki.

Ő a leghülyébb Audi A8-tulaj, vita nincs

Akár a quattro-hajtás szükségességét is reklámozhatná a fennakadt A8-as Audi, bár akkor talán nem kéne szétrúgnia a vezetőjének.

Nostradamus ezt az 5 dolgot jósolta a 2019-es évre. Vajon hány jött be...?

Nostradamus jóslatait hosszú ideje követik nyomon az emberek, és mindig kíváncsian várják, hogy beteljesülnek vagy sem. Most megtudhatod, hogy mit jósolt a 2019-es évre Nostradamus. Te hiszel benne? 1. Elkezdődik a harmadik világháború Sokan hisznek benne, hogy

blogmorzsák

Ízlés szerint, amennyit felvesz, amennyi ellepi

Te is kiborulsz, ha egy recept nem ad meg pontos mennyiségeket? Megmondjuk, szerintünk miért nem kell félni tőle.

A román borász szőlőjét szüzek tapossák

És a tévében elmondta, hogy papírja is van róla.

Miért éppen Grúzia?

Addig utazz oda, ameddig meg tudod fizetni!

Mindig marad hatalom a kezedben

Megemlékezés Heller Ágnesről. Gondolatai fegyverek a bekorlátolt, fundamentalista gondolkodás ellen.

Fekete nejlonból készült csipke­ruha

Megnyílt Király Tamás divattervező retrospektív Out of the Box című kiállítása a Ludwig Múzeumban.

Hillary Clinton után lehet esélye még az amerikai elnökválasztáson a nőknek?

A 2016-os elnökválasztás nemcsak Donald Trump megválasztása miatt emlékezetes az Egyesült Államokban.

Töltött paprika zöldséges bulgurral

A klasszikus töltött paprika húsmentes verziója cukkinivel, gombával és bulgurral.

A Tenessee-beli "Majomper"

1925-ben a Tenessee-beli Daytonban perre mentek a kreacionisták a tudomány művelőivel.

Hogyan tudom megnézni, hogy mennyi biztosítási időm van?

Biztosan szeretnéd megkapni a babád után, ami jár.

Szexi vagy nem? - Sztárok bikiniben

A sztárok kedvenc fürdőruhái az isteni Marilyntől a mesés JLo-ig, egy fantasztikus galériával.

18 lenyűgöző fotó a múltból

Van Gogh festménye aukció közben, elítélt nők a londoni Wormwood Scrubs börtönben, Csehov kutyájával és még sok más, nem mindennapi fotó!

Alul-felül semmi, de úgy szép az élet!

Amikor egy részegen kötött fo­gadás miatt anyaszült mezte­lenül találod szembe magad a modern kor kihívásaival.

0