Ezt olvasta már?

0

Békéscsaba a bábjáték fővárosává vált mára

Idén ünnepli 70. születésnapját a bábjátszás Békéscsabán.


hirdetés

A kezdetekben sok esetben előfordult, hogy a bábegyüttest kitették az utcára, és még a 2005 óta működő hivatásos bábszínház életében is előfordult, például az egykori MEDOSZ épületében, hogy leomlott vakolatot kellett összeszedniük vagy beázást kellett javítaniuk a próbák helyett a művészeknek. Mára nagyot fordult a világ: egy különálló épületben a Munkácsy-negyed lakói lehetnek majd.

– Ma már nem csak az alkotók számára fontos, hogy legyen egy jó körülmények között működő bábszínház Békéscsabán, hanem a fenntartó önkormányzat számára is – mondta Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója.

 

A 14 éve hivatásos társulattal dolgozó színház nagy változást hozott a város, valamint az intézmény életében. Ugyan nehéz körülmények között, de szerződtetett társulattal immár sokkal szervezetebben, hatékonyabban tudtak dolgozni, valamint a tagok teljes munkaidőben, főállásként művelik a bábjátékot. 2014-ben a megyei önkormányzattól átkerültek városi fenntartás alá és ezáltal egy olyan támogató közeget kaptak, ahol minden munkájukat megbecsülés övezi, és a jobbra törekvést fontos célként kezelik.

 

– Így juthattunk el oda, hogy a majdani Munkácsy-negyed lakói lehetünk, hiszen elkezdődött a végleges helyünk, egy különálló bábszínház épület kialakításának munkálatai. Azt hiszem ez az ami a legjobban illusztrálja az elismertségünket a városban. Aki valaha is járt a bábszínházban, és megérezte annak illatát visszatér hozzánk, és kedveli az előadásainkat. Azt hiszem nem nagyképűség, ha azt állítom, hogy Békéscsaba lakossága szereti a Napsugár Bábszínházat.

 

A színház nem csak a gyermekek számára kínál kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, hanem az idősebb korosztály számára is és ez nagyban hozzájárul az intézmény sikeréhez.

 

– Nem akarjuk senkire ráerőltetni, hogy szeresse a bábszínházat. Felajánlunk egy lehetőséget, amely a kultúra alapvető része a mai napig Európában. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel az eljön. És aztán annyira megtetszik neki, hogy többször visszatér. olyan esetet is tudok, ahol a nagyszülők versengenek, hogy kihez kerüljön az unoka azon a hétvégén, amikor bábszínházi előadás van, mert ők is szeretnék látni az előadásainkat.

 

A babaelőadások is ugyanekkora sikernek örvendenek, általában már egy héttel korábban ki kell tenniük a „minden jegy elkelt” táblát.

 

A színházi előadások mellett a társulat hosszú évek óta megrendezi a bábfesztivált, melynek egyik célja az, hogy egy olyan turisztikai és kulturális attrakciót hozzanak létre, amely Békéscsaba egyik kuriózuma. A másik cél pedig az, hogy a bábjátékosok időről időre ellátogassanak a megyeszékhelyre és egy kicsit ránk is figyeljenek. Egy olyan nemzetközi fesztiválról van szó, ahova Ausztriától Amerikáig, Indonéziától Spanyolországig érkeznek bábos vendégek. Elmondható az is, hogy ez az egyetlen ilyen fesztivál ma Magyarországon.

 

– Volt arról fogalmunk, hogy milyen sikereket tud elérni egy bábfesztivál Békéscsabán, hiszen édesapám Lenkefi Konrád idejében sok hasonló fesztivált megélhettem. Természetesen a régiek sikere nem garancia arra, hogy mi is sikeresek leszünk. Nagyon sok munkánk van abban, hogy Békéscsabán, és az országban elismerjék a munkánkat, és sok olyan segítőnk van, akik ebben is segítenek – tette hozzá Lenkefi Zoltán.

 

Pár évvel ezelőtt, amikor a hivatásos bábszínház vette át a bábfesztivál megszervezést, akkor Lovas Gábor és Rákóczi Antal írt egy dalt, mely minden előadás, produkció előtt felcsendült. Ez az alábbi linken érhető el: Rokodál – Bábfesztivál dal

 

A számos sikeres előadás és a fesztivál mellett fontos kiemelni azt is, hogy szeptember 9-én tölti 70. életévét a bábjátszás Békéscsabán. A színház igazgatóját megkérdeztük arról is, hogy mi az, amit kiemelne ebből az időszakból, ami sokat jelentett a számára.

 

– Sikerült oda eljutni, hogy egy különálló színházépülettel rendelkező bábszínház lehetünk. Azt hiszem ez elég komoly, és magasztos cél. Nem csak színháztörténeti, hanem egy város életében kultúrtörténeti jelentőségű esemény is egyben mindez. Természetesen nagyon nagy jelentősége van annak is, hogy az elődök olyan örökséget hagytak ránk, amire jó építkezni. Lenkefi Konrád olyan bábegyüttest vezetett, amely bejárta a világot, nyert Ki-Mit-Tud-ot, és nemzetközi sikereket ért el.

 

1949 szeptember 9-én alakult meg Békéscsabán a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének ötlete alapján a Mesevilág bábcsoport Gellért Erzsébet vezetésével. 1961-ben Lenkefi Konrád vette át az irányítást, és 1995-ben bekövetkezett haláláig ő határozta meg a művészi irányvonalakat az együttesben. 2005 után a hivatásos bábszínház újraindította a bábjátszást Békéscsabán, és a mai napig működik. Így tehát nemcsak a Bábszínház, hanem így sokan együtt a békéscsabai bábjátszást ünnepeljük szeptemberben.

 

– Ha nincsenek elődeink, akkor mi sem vagyunk, de ha mi nem folytatjuk, akkor elfelejtődött volna ez a fantasztikus művészeti ág. Szeptember 13-14-én kisebb fesztivál veszi kezdetét, ahol különböző meghívott előadások, és saját darabok is láthatóak lesznek. 14-én este egy nagyszabású ünnepi gálával készülünk, amelyen láthatóak lesznek a régi és új tagok, egykori előadásrészletek. Kiadunk egy összefoglaló kötetet is, amely rengeteg képpel, és rövid történeti áttekintéssel szolgál majd az olvasni vágyóknak. Lesz egy nagyszabású kiállítás is, amely az Ibsen-ház falai között lesz látható, és egy kézzel mozgatható szobor is készül a hetvenedik születésnapra, amit a városlakók az Ibsen ház előtt találnak majd napközben.

 

A társulat nagy erőkkel, számos programmal és előadással készül a következő 70 évre.

 

– Nagyon várjuk az új épülettel kapcsolatos örömöket, és természetesen ott már egy teljesen más arcát mutató színházat találhatnak majd az oda betérők. Lesz ott középiskolásoknak, és felnőtteknek szóló előadás, különböző meghívott underground bábszínházi kezdeményezések, zenei események, és természetesen olyan családoknak szóló interaktív játszó-kiállítás, ahol órákat el lehet tölteni. Terveink mindig vannak, remélem, hogy még hetven évünk is.

 

 

 

forrás: beol.hu0
0

hírek innen, onnan

A Dow Jones-index soha nem látott magasságokban

A brókerek reménykednek a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás tető alá hozásában.

Bakondi: "már több mint százezer regisztrált migráns van a balkáni útvonalon"

Nő a migrációs nyomás, már több mint százezer regisztrált migráns van a balkáni útvonalon mondta Bakondi György, a miniszterelnök...

Bizonytalan a betegek kezelése a Szent Rókus Kórházban?

Hiába olvasztották össze a kórházat a Semmelweis Egyetemmel, a két intézmény mást kommunikál.

Akkora a migrációs nyomás, hogy Bakondinak be kellett rohannia a tévébe megint

A migrációs nyomás négy éve szigorúan monoton nő.

Marco Rossi: Wales ellen nem fér bele ilyen kezdés

Csak az első húsz perc után mutatott játékkal volt elégedett a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, ugyanakkor...

Puskás-portré és Szalai gólöröm a stadionavatón - galéria

A Magyarország-Uruguay mérkőzés legjobb képei.

Fiatalok vertek majdnem halálra egy 68 éves férfit az ócsai vasútállomáson - videó

Részegen, minden előzmény nélkül vert félholtra egy idős férfit három fiatal az ócsai vasútállomáson.

A Fidesz kiáll a béremelések mellett

A Fidesz kiáll a béremelések, a köztisztviselői illetményalap növelése mellett közölte a kormánypárt Tóth Bertalan szocialista...

Rafael Nadal vért izzadva nyert a vébén, de még bőven izgulhat

A világelső megtette a magáét, de nem csak rajta múlik a továbbjutás.

Magyarország - Uruguay: itt vannak a Puskás Aréna nyitómérkőzésének legjobb pillanatai - galéria

MagyarországUruguay barátságos mérkőzéssel avatták fel Puskás Arénát!

0

Sport

Ebben minden benne van - Drámai a helyzet Londonban

Főként az északi részét érinti az angol fővárosnak.

Ezt nézze. Nem hiszi, el mit csinált Orbán Viktor a Karmelita-kolostor erkélyén - Így várja a miniszterelnök a...

A nyilvánvalóan futballrajongó, Orbán Viktor miniszterelnök Úr Facebook oldalán osztott meg egy videót, a mai Puskás Aréna avatója kapcsán.

Stadionavató: nézze, mi zajlik a Puskás Arénánál.

Ma este avatják fel a Puskás Arénát, ahol Magyarország és Uruguay fog megmérkőzni. Folyamatosan frissülő cikkünkben most figyelemmel kísérheti az eseményeket.

Magyarország-Uruguay 4:2

Gólszerzőink: Czibor, Hidegkuti, Kocsis, Kocsis

Mindössze két másodpercig mutatta a tévé a szexi szurkolólányt a Juventus meccsén, azonnal Instagram-celeb let...

A Seria A-ban vasárnap este, koránt sem izgalmasnak mondható meccsen a Juventus és az AC Milan csapata mérkőzött meg egymással, ám nem emiatt beszélnek még egy héttel később is az összecsapásról.

Nézze meg Szalai Ádám gólját Uruguay ellen

A magyar csatár szépített a Puskás Aréna nyitómeccsén.

Lenyűgöző videóval köszönti Orbán Viktor a Puskás Arénát

A mai stadionavató alkalmából osztott meg egy csodálatos filmet a miniszterelnök a Facebookon.

Kemény szavak: a Ferrari volt elnöke reméli, hogy Hamilton soha többet nem nyer világbajnokságot

Luca di Montezemelo, a Ferrari volt elnöke reméli, hogy egykori csapata hamarosan újra átveszi az uralmat a Formula 1-ben és ezzel együtt Hamilton és a Mercedes remek sorozata megszakad - írja az f1vilag.

Magyarország-Uruguay: élő közvetítés

Minden mozzanat a stadionavatóról.

Marco Rossi sírva búcsúzott Gera Zoltántól

A Puskás Aréna avatóján történt mindez.

0

Bulvár

Zsiday Viktor elmondta, mibe bukhat bele az Orbán-kormány

Önmagában a jelentősen növekvő korrupció nem elég ehhez.

Szomorú hír a nézőknek: nem folytatódik a népszerű sorozat többé

Ha már végig is pörgetted a sorozat legújabb évadát, biztosan kíváncsi vagy arra, lesz-e folytatás. A készítő elárulta, neki mik a tervei!

Megdöbbentő részletek Vitray Tamás válásáról

Csütörtökön jelent meg a hír, hogy a 71 éves színésznő és a 87 éves Vitray Tamás közösen döntött úgy, hogy felbontják a házasságukat. Azt a harminckét éve tartó kapcsolatot, amit öt éve újra megerősítettek, és egy szűkkörű ezüstlakodalommal ünnepeltek.

Rogán-Gaál Cecília válása után új fejezet kezdődik - ilyen képeket már nem látsz többé

Rengeteget megélt együtt Rogán Antal és Rogán-Gaál Cecília, de a közös történetük véget ért. A gyerekek örökre összekötik ugyan a őket, de a házasságuknak vége.

Paradicsomot ezért tilos a hűtőbe tenni

A trópusokról származó paradicsom nem mondható éppen hidegkedvelő növénynek.

Pécsi Ildikónál végleg betelt a pohár

Évek óta folyik a pereskedés és a családi viszály Pécsi Ildikó és Pártos Csilla között, de az utóbbi hónapokban egyre nagyobb a csend.

Egy 21 éves indiai király felrakta a családi palotát az Airbnb-re

Az Airbnb történetében ez az első alkalom, hogy kivehető egy ilyen pompás uralkodói lakosztály.

Mi lesz így Cecília bámulatos üzleti sikereivel és mi marad Rogán Antalnak?

Válik a Rogán-házaspár, ami egy újabb érdekes momentum a NER-univerzumban. Az teszi azzá, hogy az utóbbi időben a házaspár azzal magyarázta meg gyarapodását, hogy Rogán Cecília sikeres üzletasszonyi karriert visz. Kérdés, mi marad a sikerből a válás után.

Istenes Bence idegösszeomlást kapott

Istenes Bence élete kaotikus volt, ez megviselte írja a Blikk.

Ilyen gyönyörű nő volt Angelina Jolie anyukája fiatalon: döbbenetes a hasonlóság

Mindig is nagyon szoros kapcsolat állt fenn Angelina Jolie és anyukája között, de azt csak kevesen tudják, mennyire elképesztő volt kettejük között a hasonlóság.

Mélyszegénységből lett befolyásos ember, és mellesleg iszonyú dögös nő

Tabata Amaral elképesztően fiatal és csinos, de ami még ennél is érdekesebb: igazi mélyszegénységből érte el mindazt, amit elért.

Ebben minden benne van - Drámai a helyzet Londonban

Főként az északi részét érinti az angol fővárosnak.

blogmorzsák

A szocializmusban még drogozni is könnyebb volt?

Szipuzás, Parkán és máktea, avagy így drogozott fillérekért a Kádár-kor fiatalja.

Amíg a Föld kerek, mindig lesznek ilyen csaló webshopok

Mielőtt rendelsz, nézd át alaposan a webshopot! Itt az okos checklist!

Mióta átlépte az ötvenet, elviselhetetlen

Ötvenes hölgyek, mi jár ilyenkor a fejetekben és mit szeretnétek elérni, ami nektek is jó?

Nagycsoport helyett iskolába küldenének középsős ovisokat

Mi van azokkal, akik ötévesen járnak középső csoportba, és úgy érik el a hatéves kort, hogy nem voltak nagycsoportosok?

Ezért házasodunk kevésbé, mint azelőtt

Képtelenek vagyunk szeretni? Túl önző a mai nemzedék? A túlnépesedéstől félünk? Ódzkodunk az elköteleződéstől?

Az egyik ok, amiért romlik a cukorbeteg állapota

Ha a beteg maga ellen dolgozik, akkor senki, de senki nem tehet semmit.

Izsák feláldozása minden szülő rémálma

Ugyan melyik szülőnek nem fáj, mikor gyermekének kell áldozatot hoznia?

Orbán Viktort most a bosszúvágy vezérli?

Azzal, hogy megbélyegzik azokat a városokat, melyek vezetését megszerezte az ellenzék, több millió magyar polgárnak ártanak.

A rendszer­váltás elrablása

„Már várom, mikor keresztelik át az egészet „1989-es események­re”. Vagy mikor jelentik ki, hogy nem is történt semmi“.

Kowalsky védelmébe vette Ganxsta Zolee-t

Határozott véleményük van a kommentelő zenészeknek a Kartel elmaradt koncertjéről.

Az ismeretlen Rihanna

Több mint ezer, jórészt eddig nem látott fotón leshetünk be a szupersztár mindennapjaiba és gyermekkorába.

0