Ezt olvasta már?

Szalai Ádám: kutya kötelességünk kiharcolni az Eb-részvételt

Az Európa-bajnoki szereplés kiharcolására koncentrál Szalai Ádám, aki a magyar labdarúgó-válogatott szépítő gólját szerezte Uruguay ellen pénteken, a Puskás Ar...

0

Békéscsaba a bábjáték fővárosává vált mára

Idén ünnepli 70. születésnapját a bábjátszás Békéscsabán.


hirdetés

A kezdetekben sok esetben előfordult, hogy a bábegyüttest kitették az utcára, és még a 2005 óta működő hivatásos bábszínház életében is előfordult, például az egykori MEDOSZ épületében, hogy leomlott vakolatot kellett összeszedniük vagy beázást kellett javítaniuk a próbák helyett a művészeknek. Mára nagyot fordult a világ: egy különálló épületben a Munkácsy-negyed lakói lehetnek majd.

– Ma már nem csak az alkotók számára fontos, hogy legyen egy jó körülmények között működő bábszínház Békéscsabán, hanem a fenntartó önkormányzat számára is – mondta Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója.

 

A 14 éve hivatásos társulattal dolgozó színház nagy változást hozott a város, valamint az intézmény életében. Ugyan nehéz körülmények között, de szerződtetett társulattal immár sokkal szervezetebben, hatékonyabban tudtak dolgozni, valamint a tagok teljes munkaidőben, főállásként művelik a bábjátékot. 2014-ben a megyei önkormányzattól átkerültek városi fenntartás alá és ezáltal egy olyan támogató közeget kaptak, ahol minden munkájukat megbecsülés övezi, és a jobbra törekvést fontos célként kezelik.

 

– Így juthattunk el oda, hogy a majdani Munkácsy-negyed lakói lehetünk, hiszen elkezdődött a végleges helyünk, egy különálló bábszínház épület kialakításának munkálatai. Azt hiszem ez az ami a legjobban illusztrálja az elismertségünket a városban. Aki valaha is járt a bábszínházban, és megérezte annak illatát visszatér hozzánk, és kedveli az előadásainkat. Azt hiszem nem nagyképűség, ha azt állítom, hogy Békéscsaba lakossága szereti a Napsugár Bábszínházat.

 

A színház nem csak a gyermekek számára kínál kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, hanem az idősebb korosztály számára is és ez nagyban hozzájárul az intézmény sikeréhez.

 

– Nem akarjuk senkire ráerőltetni, hogy szeresse a bábszínházat. Felajánlunk egy lehetőséget, amely a kultúra alapvető része a mai napig Európában. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel az eljön. És aztán annyira megtetszik neki, hogy többször visszatér. olyan esetet is tudok, ahol a nagyszülők versengenek, hogy kihez kerüljön az unoka azon a hétvégén, amikor bábszínházi előadás van, mert ők is szeretnék látni az előadásainkat.

 

A babaelőadások is ugyanekkora sikernek örvendenek, általában már egy héttel korábban ki kell tenniük a „minden jegy elkelt” táblát.

 

A színházi előadások mellett a társulat hosszú évek óta megrendezi a bábfesztivált, melynek egyik célja az, hogy egy olyan turisztikai és kulturális attrakciót hozzanak létre, amely Békéscsaba egyik kuriózuma. A másik cél pedig az, hogy a bábjátékosok időről időre ellátogassanak a megyeszékhelyre és egy kicsit ránk is figyeljenek. Egy olyan nemzetközi fesztiválról van szó, ahova Ausztriától Amerikáig, Indonéziától Spanyolországig érkeznek bábos vendégek. Elmondható az is, hogy ez az egyetlen ilyen fesztivál ma Magyarországon.

 

– Volt arról fogalmunk, hogy milyen sikereket tud elérni egy bábfesztivál Békéscsabán, hiszen édesapám Lenkefi Konrád idejében sok hasonló fesztivált megélhettem. Természetesen a régiek sikere nem garancia arra, hogy mi is sikeresek leszünk. Nagyon sok munkánk van abban, hogy Békéscsabán, és az országban elismerjék a munkánkat, és sok olyan segítőnk van, akik ebben is segítenek – tette hozzá Lenkefi Zoltán.

 

Pár évvel ezelőtt, amikor a hivatásos bábszínház vette át a bábfesztivál megszervezést, akkor Lovas Gábor és Rákóczi Antal írt egy dalt, mely minden előadás, produkció előtt felcsendült. Ez az alábbi linken érhető el: Rokodál – Bábfesztivál dal

 

A számos sikeres előadás és a fesztivál mellett fontos kiemelni azt is, hogy szeptember 9-én tölti 70. életévét a bábjátszás Békéscsabán. A színház igazgatóját megkérdeztük arról is, hogy mi az, amit kiemelne ebből az időszakból, ami sokat jelentett a számára.

 

– Sikerült oda eljutni, hogy egy különálló színházépülettel rendelkező bábszínház lehetünk. Azt hiszem ez elég komoly, és magasztos cél. Nem csak színháztörténeti, hanem egy város életében kultúrtörténeti jelentőségű esemény is egyben mindez. Természetesen nagyon nagy jelentősége van annak is, hogy az elődök olyan örökséget hagytak ránk, amire jó építkezni. Lenkefi Konrád olyan bábegyüttest vezetett, amely bejárta a világot, nyert Ki-Mit-Tud-ot, és nemzetközi sikereket ért el.

 

1949 szeptember 9-én alakult meg Békéscsabán a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének ötlete alapján a Mesevilág bábcsoport Gellért Erzsébet vezetésével. 1961-ben Lenkefi Konrád vette át az irányítást, és 1995-ben bekövetkezett haláláig ő határozta meg a művészi irányvonalakat az együttesben. 2005 után a hivatásos bábszínház újraindította a bábjátszást Békéscsabán, és a mai napig működik. Így tehát nemcsak a Bábszínház, hanem így sokan együtt a békéscsabai bábjátszást ünnepeljük szeptemberben.

 

– Ha nincsenek elődeink, akkor mi sem vagyunk, de ha mi nem folytatjuk, akkor elfelejtődött volna ez a fantasztikus művészeti ág. Szeptember 13-14-én kisebb fesztivál veszi kezdetét, ahol különböző meghívott előadások, és saját darabok is láthatóak lesznek. 14-én este egy nagyszabású ünnepi gálával készülünk, amelyen láthatóak lesznek a régi és új tagok, egykori előadásrészletek. Kiadunk egy összefoglaló kötetet is, amely rengeteg képpel, és rövid történeti áttekintéssel szolgál majd az olvasni vágyóknak. Lesz egy nagyszabású kiállítás is, amely az Ibsen-ház falai között lesz látható, és egy kézzel mozgatható szobor is készül a hetvenedik születésnapra, amit a városlakók az Ibsen ház előtt találnak majd napközben.

 

A társulat nagy erőkkel, számos programmal és előadással készül a következő 70 évre.

 

– Nagyon várjuk az új épülettel kapcsolatos örömöket, és természetesen ott már egy teljesen más arcát mutató színházat találhatnak majd az oda betérők. Lesz ott középiskolásoknak, és felnőtteknek szóló előadás, különböző meghívott underground bábszínházi kezdeményezések, zenei események, és természetesen olyan családoknak szóló interaktív játszó-kiállítás, ahol órákat el lehet tölteni. Terveink mindig vannak, remélem, hogy még hetven évünk is.

 

 

 

forrás: beol.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

A Mi Hazánk Mozgalom a Bartók Béla úton emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti bevonulására, amit a főpolgármester kifejezett...

A Fradi döntetlent játszott a Metz vendégeként - egy pontot visznek tovább

A Bajnokok Ligája középdöntőjében folytatják a zöld-fehérek.

Férfi kézilabda BL - Jó második félidővel győzött a Veszprém

A Telekom Veszprém jó második félidei játékával 31-25-re legyőzte a vendég fehérorosz Meskov Breszt csapatát a férfi kézilabda...

Eb2020: akár háromszor is Budapesten játszhat a magyar válogatott

Bombaerős ellenfelünk biztos, hogy lenne a csoportunkban.

A Puskás Aréna nyitóünnepségén éneklő gyerekeken gúnyolódik az Index újságírója

A szurkolók többsége felemelő pillanatként élte meg, amikor a felvidéki fiatalok elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című számát,...

Ha kijutunk az Eb-re, a németekkel kerülünk egy csoportba

A hollandok, az osztrákok és a németek is kiharcolták az Eb-szereplést.

Hétfőn egyeztet Karácsony és Pokorni

A Normafán tervezett parkoló és a fogaskerekű meghosszabbítása lesz a téma.

A legmagasabb fokozatú időjárási riasztás van érvényben Velencében

A legmagasabb fokozatú, vörös színű időjárási riasztás egész Veneto tartományra érvényes.

Horvátország már biztos Eb-résztvevő a magyarok csoportjából

Még három csapat pályázik a második helyre, köztük a mieink.

Hollandia, Ausztria és Németország is kijutott

További három labdarúgó-válogatottal bővült az Eb résztvevők száma.

0

Sport

Szalai elmondta, miért kapott ki a válogatott a Puskás Aréna nyitómeccsén

A Puskás Aréna első magyar gólszerzője megtiszteltetésnek tartja, hogy egy ilyen színvonalú stadionban játszhatott, de már a Wales elleni Eb-selejtezőre gondol.

Mi történt Rossival? - Ezt senki sem látta jönni

A szombati nap nem a Doktoré volt.

Hálás a magyaroknak az uruguayi szövetségi kapitány

Megtisztelőnek érzi, hogy részese lehetett a stadionavatónak, egy 10-es mezt kapott ajándékba.

Garantált libabőr, ahogy a telt házas Puskásban felcsendül a Nélküled

A Puskás Aréna nyitómeccsén nemcsak a magyar himnusz szólt gyönyörűen, hanem az Ismerős Arcok Nélküled című dala is.

˝Ha van rossz döntés a világon, akkor ez az˝

Kameráink előtt szállt bele a szakemberbe. Hiába volt ˝jelen˝ a stúdióban az áldozat.

Hosszú Katinka hidegzuhanyt kapott - videó

A háromszoros olimpiai bajnok hétvégén sem lazít.

Borzasztó komikus jelentsoron nevet a fél világ

Ilyet aligha láttunk mostanában.

A magyar fociválogatott már biztosan pótselejtezőt játszik az Eb-részvételért

Miközben mi arénát avattunk Uruguayjal, szép csendben eldőlt, hogy a walesi meccsen kívül is biztosan lesz még lehetősége kijutni a válogatottnak az Európa-bajnokságra.

Uruguay és Wales között kiderült, hogy már biztosan pótselejtezhetünk az Eb-részvételért

A Puskás Aréna szép, de nincs hozzá elég szurkolónk, a válogatott pedig szedett-vedett, és Kalmár miatt még inkább az lesz Walesben is.

Így szólt a ''Nélküled'' a Puskás Arénában

Az M4 Sport felvétele a megnyitóról.

Messi azt mondta nekem, fogjam be, azt válaszoltam, fogja be ő

Lionel Messi visszatért az argentin válogatottba, és rögtön némi balhéba keveredett a Brazília elleni felkészülési meccsen.

0

Bulvár

Nézze csak, kivel érkezett Orbán Viktor a Puskás VIP-lelátójára!

Na jó, annyira talán ez nem nagy meglepetés.

Ilyen a prágai hentes, ahová a fél világ jár

A hentesnél evésnek nemcsak itthon, hanem Csehországban is megvannak a hagyományai, ám amíg itthon ez a magyarok, azaz a mi magánügyünk maradt, Prágában már a világ is felfedezte magának ezt az autentikusan közép-európai szokást.

Durva illetéket készül kiszabni a kormány

A tervek szerint a belterületbe sorolt ingatlanok után az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka lenne.

Matolcsy György bemondta: Magyarország vállalta az euró bevezetését

Nincs már szó eurázsiai közös devizáról.

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Ránézett a babafigyelőre a nő az éjszaka közepén: majdnem halálra rémült attól, amit látott

A véletlen illúziók nagyon érdekesek, de olykor ijesztőek is lehetnek.

Karácsonyra már nem lesz életben - A színész a barátai szerint menthetetlen, annyit iszik, hogy bele fog halni

Már pár órát sem bír ki pia nélkül, kávéspohárban viszik neki a vodkát.

A rák 12 apró tünete, amit senki nem vesz komolyan

A szív- és érrendszeri betegségek után Magyarországon a rák következtében halnak meg a legtöbben. Száz emberből átlagosan huszonöt ember halálát okozza valamilyen daganatos megbetegedés, Európában ezzel az aránnyal sajnos az elsők vagyunk. A legveszélyeztetettebb az 50-60 év közötti korosztály, pedig ma már a szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegség korai felismerése miatt a rák már közel sem jelent halálos ítéletet. Mi, magyarok viszont sajnos nem szívesen járunk vizsgálatokra és a betegség kezdeti tüneteit sem vesszük komolyan. Ezek a ráknál persze nem mindig egyértelműek, így felismerésükben segíthet az alábbi lista.

Karácsony: Undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja vonulást tart a városban

"Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban." - írja Karácsony Facebook-posztjában.

Szalai elmondta, miért kapott ki a válogatott a Puskás Aréna nyitómeccsén

A Puskás Aréna első magyar gólszerzője megtiszteltetésnek tartja, hogy egy ilyen színvonalú stadionban játszhatott, de már a Wales elleni Eb-selejtezőre gondol.

Az új Octavia kiveri a biztosítékot

Hatalmas csinnadrattával a Prágai Nemzeti Múzeum Vásárcsarnokában több száz meghívott vendég köztük Andrej Babiš cseh miniszterelnök - előtt mutatta be a Skoda megújult ikonját, az Octaviát.

Ez beteg: a nyílt utcán torkollt vad szexbe egy pár randija Nyíregyházán - fotó

Nyíregyháza A vágyaknak bizony nehéz parancsolni. Így voltak ezzel azok a nyíregyházi szerelmesek is, akik nem tudták tovább türtőztetni magukat, ezért egy parkolóban hódoltak a testi örömöknek. A rögtönzött légyottot egy szemfüles olvasó-riporterünk, Emil örökítette meg, aki éppen a barátaival szülinapozott, mikor kiszúrták a romantikus eseményeket.

blogmorzsák

Kisvasúttal Vadvízországban

Efféle vasútat kizárólag a Kárpát-medencében találhatunk, hazánkon kí­vül csupán Horvátországban van tu­domásunk halgazdasági iparvasútról.

Mennyire kapnak hasznos tudást a gyerekek a középiskolákban?

A jelenlegi iskolarendszerben tanulunk az életünk későbbi szakaszára nézve hasznos dolgokat?

Kettős mércés kisebbségvédelem

A kormány szelektív jogvédelme valójában csak árt a határon túli magyaroknak és a közel-keleti keresztényeknek.

Mi lett ezekkel a futballistákkal?

A Milan 15 legnagyobb kisiklott, vagy eltékozolt tehetsége az elmúlt 15 évben.

Szerencsés Dániel a leszbikus nyomozója kapcsán mesélt

„A jó meleg szereplő számomra az, akit nem elsősorban a szexuális irányultsága tesz érdekessé.“

„A haza szeretete és a haza dicsőítése két különböző dolog”

Fischer Ádám világhírű karmester köszönő beszéde a Hazám-díj átadási ünnepségén.

Bárki legyen a miniszterel­nök, ragaszkodunk az elveinkhez

A Fidesz szimpatizánsait is meg fogjuk védeni egy kormányváltás után, ha nem fütyülhetik ki a kormányfőt.

Adjátok vissza a parkokat az embereknek

Belegondoltál már? A városi parkok is a közúthálózat részei.

Orbán Viktort most a bosszúvágy vezérli?

Azzal, hogy megbélyegzik azokat a városokat, melyek vezetését megszerezte az ellenzék, több mil­lió magyar polgárnak ártanak.

Budapest rejtett ösvényein: a Sas-út

Kevesen ismerik ezt az utat, pe­dig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt bunker és labirintus is.

Az év képregényes bejelen­té­se: jön a Lencsilány 2. kiadása!

Ez még nem a 2. rész, „csak” a Lencsilány 1,5 – kibővült tartalommal, sok-sok extrával.

0